Har du några hjältar kvar, min lilla vän?

Alla människor kan katogriseras in i olika etniska grupper. (För er som inte vet vad en sådann grupp är, är det en grupp människor som delar myten om en gemensam härkomst, historia och någon eller några kulturer, såsom språk, religion m.m.).
I sin etniska grupp känner man sig allra oftast trivsam på grund av en gemenskap man bygger upp, med hjälp av de näst intill identiska levnadsstilarna. Och ofta när en hel del människor ur samma etniska grupp känner en osäkerhet till samhället, eller sin omgivning, bygger dem upp ett förakt emot "dem andra". Med det menas alla dem som inte är som dem. Dem som är annorlunda. Man katogriserar in alla, som inte tillhör ens egen grupp i olika fack, och ser dem mer som objekt än människor. Detta är farligt. För eftersom "dem" inte är som "vi", ser vi inte heller "dem" som mammor, pappor eller andra älskvärda varelser. Det gör det lättare för oss att hata dem, och kunna vilja skada dem. "Vi" skadas inte av att "dem" försvinner.

.. Detta är vad som gör den stora invandringen farlig. Kommer det in en grupp människor, från en annan etnisk grupp, segrageras dem ofta bort från de övriga och ursvenska. Inte för att vi inte vill ha med dem, utan för att dem känner sig trygga med varandra. Och det här, gör att dem skapar små egna samlingar i Sverige som bara ökar mer och mer. Alla dem ser oss som objekt. Vi är inte dem. Det gör det lättare för dem att skapa förakt emot oss, och vårat samhälle.
Visst skapar vi också ofta förkat emot dem. Men den stora skillnaden är att det här, är vårat land. Det är vi som har skapat det, och byggt upp det till vad det är idag. Det är inte vi som ska förändra oss in i deras etnicitet. Det är dem som ska komma in i vår, om dem ska bo här. Man kan inte bli utkörd från sitt eget land. Det säger väl sig själv? Jag menar, ta Israel och Palestina konflikten som ett exempel. Den konflikten har skapats för att Israel tog Palestina ifrån muslimerna för att judarna skulle få plats, och ha någonstans att bo. Det har lett till en konflikt som rört hela världen och massor av människor har mist sina liv. Är det rätt? Ska man få bli utkörd från sitt eget hemland, bara för att en annan etnisk grupp känner sig i behov till en landmassa att bosätta sig på?

Aja, det var inte det här jag skulle diskutera om. På något vänster hade jag tänkt att koppla det till mordet på Daniel Wretström som ägde rum den 9nde december 2000. Det mordet kan tas som ett exempel på vad som händer när etniska grupper möts. Den personen som mördade Daniel, denna kalla decemberdag såg antagligen inte honom som en älskad son, vän eller annat dylikt. Han såg honom som ett objekt. Ett något. Och eftersom detta något var en del av vad han inte själv tillhörde, vart det lättare att skada honom, utan att riktigt behöva känna sympati för hur hans familj skulle tycka och känna om saken. I hans ögon existerade inte dem. För dem var inte med i hans "vi". Jag tycker att det är hemskt! En sådan här sak ska inte få hända. Om invandrare ska finnas i Sverige ska dem lära sig att se oss som en enhet till dem. Sveriges befolkning ska tillhöra samma grupp, samma "vi". Vi kan inte katogrisera in människor i fack. Det skapar hat, och hat leder inte till annat än negativa saker.

PS. Mord i motsatta riktning är minst lika vidrigt, och nej.. jag är inte nasist!
Och alla människor som går i det årliga salemtåget är inte nasister. Dem behöver inte ens vara i närheten, till att vara det. Det kan vara människor som vill hedra Daniel. Det kan vara människor som står för att alla i Sverige måste bli en enhet, oavsett bakgrund. Det kan vara massor av olika folk, så döm inte i förhand. Salemtåget är en god sak i grund och botten. Att en del tokstållar finns med i tåget går dock inte att missäga. Men det finns tokstållar över allt.

Jag ska gå i salemtåget, och nej. Jag är inte nasist. Jag är inte heller emot att invandrare kommer in i Sverige. MEN jag är emot att man inte fokuserar mer på att skapa en gemenskap med dem som kommer hit. En närhet. Ska dem komma in i vårat land, ska dem också tillhöra det. Vara samma "vi", som oss. Det är nämligen inte de svenska levnadsstilarna som ska hamna i skymundan i Sverige. Bara påståendet att det ska vara så låter lika knasigt, som innebörden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0